Типи та особливості експлуатації приладів
Щоби купити гриль, треба знати відмінності між різними апаратами. Вони полягають у конструкції та принципі роботи. Прилади бувають таких типів:
- Вугільний гриль. Класичний варіант, що дає змогу отримати страву з ароматом диму, у зв'язку з чим може використовуватися тільки на вулиці. Не має кабелю для підключення до мережі. Вимагає купівлі вугілля і певного часу на підготовку до роботи. Додаткова решітка дає змогу готувати продукти на кількох рівнях.
- Газовий гриль. Має більшу потужність, швидко нагрівається. Регулятор температури дає змогу контролювати процес приготування. Для роботи прилад необхідно підключити до газового балона. По суті, пристрій працює як і газова плита.
- Електричний гриль. Ідеальний варіант для готування в будинку. Грильниця проста у використанні, працює від електромережі. Важливо, щоб у кімнаті була хороша вентиляція. Рекордна температура нагріву — 360 °C.
У продажу також трапляються комбіновані варіанти, що працюють на двох типах палива: вугілля-дрова, вугілля-газ.
Різновиди пристроїв за типом експлуатації
Контактна технологія — варіант для тих, хто любить тримати все під контролем. Їжа в пристроях готується швидше, ніж у безконтактних. Рівномірний розподіл температури на пластині виключає підгоряння.
Під час готування в таких моделях продукти набувають хрусткої скоринки й характерного малюнка. Корисні властивості в них зберігаються.
Прилади поділяються на:
- Односторонні або відкриті. За рівномірне прожарювання відповідає ТЕН. Нагрівальний елемент розташовується під решіткою. Деякі моделі підтримують функцію смаження млинців.
- Двосторонні або закриті. Їжа щільно притискається до пластин і нагрівається з двох боків. Їх ще називають сендвічницями.
- Комбіновані. Включають плюси попередніх моделей. Кришку можна закрити або відкинути, зафіксувавши її в зручному положенні. Відкрити її можна на 180 градусів і більше.
Купити гриль безконтактного типу вважають за краще прихильники здорового харчування, оскільки страви можна готувати без додавання жиру. Вони бувають:
- Шампурними, що нагадують електрошашличницю.
- Планетарними, їжа в яких готується в спеціальних кошиках.
- Карусельними, де, на відміну від планетарних, кошик крутиться, а диск залишається нерухомим.
- Саламандра — використовується для підігріву та обсмажування страв.
Як вибрати електрогриль для дому
Щоби працювати з технікою було максимально просто, враховуйте під час купівлі кілька важливих нюансів.
Корпус
Для складання корпусу виробники використовують:
- Алюміній — легкий і міцний матеріал, з якого виробляють недорогу техніку.
- Сталь — має всі плюси алюмінію, але такі пристрої важчі, деформувати їх складніше.
- Пластик — дає змогу стильно оформити продукцію в будь-якому кольорі, але поводитися з такою технікою треба дбайливо.
Купити електрогрильницю можна і з комбінованим корпусом. Виробники поєднують різні матеріали через їхні переваги. Так, кришка конструкції може бути металевою, а ручка — виконаною із пластику з хорошим термозахистом.
Робоча поверхня
Хорошими матеріалами для основи гриля є метал і чавун з антипригарним покриттям. Варіанти поверхонь із нержавійки та склокераміки менш практичні. У плані довговічності найкращими вважаються пластини, посилені титаном.
Робоча поверхня приладу може бути гладкою або рифленою. Ребриста залишає на продуктах характерні для гриля смужки або сіточку вафлі.
Знімна основа більш практична в очищенні. Вартість її вища.
Потужність
Показник визначає тривалість нагрівання пристрою, приготування їжі. Купити гриль можна потужністю від 800 до 2500 Вт. Для побутових моделей достатнім є показник від 1500 до 2000 Вт.
Корисні функції, якими може бути оснащений електрогриль
Щоб експлуатація приладу була максимально ефективною, виробники оснащують її корисними функціями:
- Контролер. Для встановлення потрібних температурних показників використовується терморегулятор з електронним або механічним типом управління. Перший варіант більш точний і практичний.
- Налаштування кута нахилу робочих пластин. Оптимальним вважається кут у сім градусів. Цього достатньо, щоби жир і сік стікали зі сковороди під час приготування риби, м'яса, і нічого не пригорало, не диміло.
- Відкриття на 180о. Двосторонній гриль електричний можна використовувати як односторонній.
- Таймер. Дає змогу встановити час, необхідний для готування за рецептом. Про те, що страва готова, проінформують звуковий сигнал і світловий індикатор.
- Автовимкнення. Зручна функція захисту від перегріву для користувачів, які часто забувають вимкнути електроприлад. Сприяє енергозбереженню.
- Краплезбірник. Піддон присутній у всіх конструкціях закритого і відкритого типу, не дає витікати жиру.
- Індикатор нагріву. Він своєчасно сповістить вас про те, що сковорода нагрілася до потрібної температури.
- Вбудований датчик ступеня прожарювання. Прилад самостійно визначає час готування з урахуванням товщини стейка. Всю інформацію можна бачити на цифровому дисплеї.
- Регульований термостат. Дає змогу задати потрібний режим для будь-якої страви.
- Термоізольована ручка. Робить використання приладу комфортним і безпечним.
- Захисний чохол. Сприяє зручному зберіганню приладу.