CES 2020. І коронавірус тут непричетний.

Лютий 26, 2020

Хоча CES 2020 закінчилась більш ніж півтора місяця назад, але про новинки мона і зараз поговорити. Особливо враховуючи те, що з цією панікою та антиепідемічним заходам цілком можливо, що наступні виставки (якраз сезон в Азії) будуть не скоро, і чогось нового нам ще не скоро бачити. А тут ще Samsung допоміг.... ну то таке. 

 

 

CES- найбільша виставка споживацької електроніки, що проводиться у Новому Світі, і мабуть одна з найважливіших з усіх. Чому до неї прикуто стільки уваги? Ну, по перше це сама найперша виставка такого рівня в новому році. А значить багато виробників захочуть показати свої новинки первіш за інших. По друге CES  - це лакмусовий папірець напрямку розвитку технологій, які будуть мати найближче практичне втілення у продукції. Такий собі сплав інновацій “назавтра” і вже готових девайсів, що можна купити зараз. Саме це і вабить тисячі спеціалістів. В порівнянні с CES європейська IFA занадто приземлена та прагматична і зовсім не романтична, а японські виставки - щось позаземне, де показують такі інопланетні технології та продукти, що ми та весь світ з великою вірогідністю не побачить ніколи. Ну а китайські виставки - то взагалі шабаш копіювальників, облизаних та вже не нових технологій й взагалі тотальна оргія оемних пропозицій, але щось супернового та на перспективу там не буває. А ще як не крути - але США то краща країна для втілення високотехнологічних проектів та стартапів, тому в пошуках інвесторів та за втіленням своїх ідей на CES їдуть  винахідники та розробники з усього світу. Коротко оглянемо що ж такого показали на CES 2020. Ми не будемо чіпати якісь або занадто футуристичні проекти, що мають мету продемонструвати технологічну перевагу виробника, або щось таке, що ні завтра ні післязавтра ми точно не побачимо. Ну і авто від SONY ми теж оминемо. :-) Актуальніше роздивитись те, що через рік-два три ми побачимо та полапаємо на полицях магазинів неньки. В більшості це продукція транснаціональних компаній, які будуть робити і європейські версії (так так, ми ж пам'ятаємо що Україна то Європа, ну поки що...), або  щось таке міжнародне, що буде без особливих питань працювать і в нас. Ну, вйо! 

Samsung… хай тобі грець :-) 

 


         Ну а куди ж від світового лідера у виробництві телевізорів та всілякого іншого домашнього начиння. Почнемо з чогось великого, яскравого і того, що вряд чи буде у нас дома. Samsung показав серію телевізорів MicroLED, які зроблені по принципе пазла - майже не мають рамок, і їх можна об'єднувати в різні кінцеві варіанти, притом масштабування зображення  проходить автоматично. Від 110 до 279 дюймів. Ну і звичайно це буде дуже не дешево, але хто зна.. може хтось і купить. Власне кажучи це все таки бізнес-продукт. По правді - нічого супререволюційного, у вигляді технологій це все вже показували, але як готова продукція, та ще з виставковим апломбом все одно вражає. Всю цю мікроледівську вакханалію від Samsung можна пояснити двома речами - треба хоч щось показати, що ми вміємо щось нове, а то всі oled oled...  Ну і по друге - тіпа дивіться яке воно гарне, а через кілька років все це буде ще і дешевше. Такий натяк на масове впровадження технологій мікролед та її гібридів, про що вже інформували раніше. 

 


       А от щодо того, що ближче до народу, ну... відносно ближче - то Samsung розширив серію дизайнерських моделей телевізорів, саме ту, де були моделі Serif та Frame. Тепер до цих маленьких витворів мистецтва дизайнерського інтер'єрного мистецтва долучився ще The Sero - телевізор, що можна крутити по вертикалі, переводячи його с класичного положення в вертикальне. Нащо воно тре - ну фотки там чи ютубчик по класиці дивитись - біс його зна, скоріше всього це вже просто від недоліку фантазії і треба зробити щось таке, чого немає ні в кого. Робилась ця модель для американського та корейського регіону, що до речі з деякими іншими новинами по уніфікації між ринками збуту, як то процесорів смартфонів, може вже стати певною політикою Samsung. Але як кажуть, це не точно. Ну а телевізор - ну, він існує. врешті решт треба ж було щось привезти на виставку. У нас ці дизайнерські серії не пішли, і першою причиною все таки ціна, а іншою - ну характеристики так собі. як за такі гроші. 

 


         Ще одна новинка серед тв - Samsung Q950TS. Цього 8К-шного монстра навряд чи можна назвати народним телевізором, враховуючи його ціну, та й абсолютно новим теж його назвати не можна. В принципі Q950TS - це модернізована попередня 950-тка, просто більш тонка і майже не маюча рамок. А іншому все те що і було, тільки сучасніше, все побудовано на роботі штучного інтелекту і самоналаштування телевізора під зовнішні умови, а  також пристойно допиляли звук, паралельно випустивши нову лінійку саундбарів серії Q для зовсім відбитих меломанів. 

 


        По іншим новинкам - справді топові ігрові вигнуті  кюлед-монітори серії Odyssey. В розмірі 49 (G9), та 32 й 37 (G7) дюймів не тільки показують гарно, але й і виглядають бомбезно. 1 мс і 240 герц частоти оновлення - це дуже хороші характеристики, але хто на них буде дивитись, коли є такий інопланетний дизайн. І оте кружальце позаду - так воно світиться. так що у Samsung тепер є якась своя атмосферна прибамбаса, такий собі мікроембілайт.  

 


    З цікавинок, які справді можуть нас очікувати ось вже скоро в фізичному виконанні - віртуальна клавіатура SelfieType, що використовуючи фронтальну камеру в любому пристрої, де вона є. Програма аналізує рухи пальців по поверхні, і перетворює їх у букви на телефоні або планшеті. 

        Про всілякі автомобільні модулі керування, компоненти для “розумного будинку” як робот-повар та інше високотехнологічне начиння для не нашого життя згадувати не будемо. Хоча робот, ну той, який розміром с невеликий мячик така няшка! :-)


LG

 


      Якщо ви вважаєте, що основний конкурент samsung не тільки в Kореї, але й по всьому світу LG там просто завалив всю виставку новинками у вигляді ультрамодних тєліків - то… ні. Рецепт участі той самий що і в samsung - беремо тогорішню модель, ліпимо в кількох розмірах, що раніше не було, домалювуємо пару функцій та якусь букву у назві - і вуаля, у нас є неперевершена новинка.

 

 

      Правда цього року LG вдарили по сегменту 8к - аж 8 різних телевізорів, 2 розміри Signatur ZX, і зовсім несподівано - 8К-лінійка Nanocell в трьох моделях, кожна по 2 розміри. Ну і куди ж без “рулонного” 65RX, того красеня який раніше з землі підіймався, а тепер вже зі стелі розкручується.

 

 

     В усіх “дорослих” телевізорах LG нового модельного ряду встановлено процессор альфа 9, але вже третього покоління. Стенд у LG з точки зору споживацьких моделей виглядав якось ближче до народу, правда не зовсім до нашого. Тому і призів телевізори червоно-білих нагребли нормально так, в тому числі і “золото”. Але так щоб щось зовсім нове показали “лижаки” - так і ні. І для заповнення вакууму в масі новинок LG скористались тим самим перевіренним рецептом як і всі - не знаєш що винайти нове - то прикручуй до всього файний звук та ліпи модні колонки.

 

 

      А з модними колонками у LG на CES 2020 було все гаразд - навезли всякого, що робилось в колаборації з Meridian Audio, як то наприклад звуковий 7.1.4-  канальний монстр SN11RG. 

Ноутбуки. 

Взагалі тема ноутбуків на CES 2020 була розкрита дуже широко, особливо в сегменті високопродуктивних та/або ігрових моделей. А це дуже добре для нас - через рік-півтора ці самі американські моделі, пристойно так подешевшавши в півтора рази таки поїдуть до нас. І будуть набагато вигідніше і якісніше виглядати серед тої дорогої та сіруватої купи залізяччя, що везуть до нас тіпа офіціали, заповнюючи полиці всяких ельдорадів. 

 

Lenovo

 


        Китайці привезли перший начебто серійний ноутбук з гнучким екраном ThinkPad X1 Fold. Такий собі гібрид планшета з класичним ноутбуком, в комплекті до якого йде бездротова клавіатура, яка на магнітах прикріплюється у складеному та робочому стані. Деталей щодо начиння не сповістили, але відомом те, що все це дизайнерське щастя  буде бігати під Windows 10, і всередині буде якийсь IntelCore, 8 гіг оперативи та SSD на 1 терабайт. Хлопчики-леновчики обіцяли, що шарнірний  механізм складання дуже надійний, так само як і OLED-екран виробництва LG. Все це щастя піде в продаж о другій половині року, та коштуватиме 2,5 тисячі американських грошей. 

 


        Інша новинка від Lenovo - Yoga 5G. Популярна не тільки за кордоном, але і у нас серія ноутбуків-трансформерів нарешті отримала версію з популярною фішкою, яку всі виробники сують зара куди тілько можна - підтримку зв'язку мереж п'ятого покоління. Деякі товарищі можуть запитати, а нащо нам той 5G треба, коли і нас його наші провайдери навіть не думають якось втілювати в життя? Але 5G - це чудовий варіант не тільки для моделей бізнес-классу, але й тих, хто подорожує Європами, а особливо це зацінять любителі погаматись у мережі. Так так, нарешті нормальні пінги! Тому  тре чекати навали саме геймерських моделей ноутбуків з цим самим 5G. Конкретно саме  Yoga 5G для нас цікава тим, що всередині замість процессора стоїть не якийсь там банальний амд або інтел, а Snapdragon 8cx від Qualcomm. Розмір IPS-екрану 14 дюймів, при вазі 1.35 к та заявленній автономності в добу - як на мене чудовий варіант для тих, хто багато подорожує та немало при цьому працює. Ціна - 1,5к $. В серію - навесні.

 


      З інших цікавинок від Леново - для зовсім-зовсім любителів бізнес-класу є ThinkBook Plus. Розмір 13,3 дюйма, в середині Intel Core 10-их поколінь до i7, до 16 гб оперативи та SSD до 512 гб. Начебто нічого незвичного, такого добра є на ринку валом, але є одна річ, яка виділяє цей аппарат серед інших - а саме другий, 10,8-дюмовий E-Ink екран на кришці. який працює з електронним пером. Просте, елегантне і дуже практичне рішення для певної категорії користувачів. Орієнтовна ціна - 1200 не зовсім живих американських президентів. 

 


     Також веселою штукою, якої Lenovo якщо не порвали ринок, то вже точно заставили про себе говорити, став тіпа самий тонкий в світі ігровий ноутбук Legion Y740S. Так, тоненький (14,7 мм), так, нормально напакований (процесори до i9, пам'яті до 32 гб та SSD до 1 тб) - так, здавалось що тут нового, схожих моделей, хоч і не таких тонких на ринку навалом. А нове те, що відеокарта в ньому… інтегрована. А от щоб стати справжнім геймерським монстром, то нього треба докупити окремо таку штуку як BoostStation. Власне кажучи це така коробка, що підключається за допомогою Thunderbolt 3, в якій і знаходиться сама  дискретна відеокарта. А що там вже всередині цього модуля стояти - вибір клієнта, його релігії та гаманця, хоч до якогось монстра типу RTX 2080 Super. Продажі заплановані кінець весни-початок літа. Сам ноутбук - орієнтовно 1100$, самої BoostStation від 250$. Як воно точно і чи справді це того варте - покаже час.

MSI

 

     

 

     А от МSI показали оновлення своєї дуже популярної моделі GE66 Raider, що прийшла на заміну попереднього флагмана - 65-ої моделі. Всередині все приблизно таке саме як у всіх - ну там Н-ший Intel і9, широкий вибір nvidia -відяшок, всілякі підсвітки та все таке, що повинно бути у поважного бойового геймерського ноутбука. А от з екраном тайваньці психанули - IPS-матрицею з роздільною здатністю 1080p та частотою  300 Гц похвалитись мало хто може. 
    До речі, у цього монстра є рідний брат, який відрізняється просто більш “цивільним”, скромним дизайном, такий собі варіант для офісного геймера - GS66 Stealth. Чим обі новинки можуть ще похвалитись - так це максимально допустимим дозволеним для провозу в ручній поклажі авіаліній США об'ємом li-io аккумулятора - 99,9 Вт.год. Відмінності у моделей не дуже великі, тому загострювати на них увагу і не варто. 

 


       Більш дешевою і, можливо цим і цікавою ноутбучною платформою буде MSI Bravo 15, що цілком побудовані на заліляччі AMD. Процесори - серія Ryzen 4000, аж до  Ryzen 7 4800H, та відео до Radeon RX 5500M. FullHD екран з частотою 120–144 Гц і підтримкою FreeSync. Враховуючи анонсовану ціну до 1к $, це буде дуже цікавий варіант. Поява серійних моделей на прилавках як і майже всього що показали - весна-літо 2020. 

 


       Ще тайваньці анонсували Creator 17 - професійний ноутбук для тих, хто серйозно займається обробкою відео, рендерінгом та всякими CAD-системами, але більш-менше показали лишень його суперультрамега екран, з параметрами яскравості в 1000 ніт та Full Array Local Dimming на 240 зон у 27-дюймовому розмірі. Але крім екранів і намірів робити таку штуку серійно більше нічого і не показали. Що там по залізу та ціні - невідомо. 

 


Оновлення потужної професійної серій Prestige 14 закінчилось…  пофарбуванням нової модифікації у рожевий колір. Власне кажучи і оновлювати там немає чого - ноутбук сучасний, потужний, актуальний. І такий же як і був дорогий. 

 

DELL

 

А хто ще конкретно відірвався у представленні нового ассортимента - так це Dell.

 


       З того, що багатьох може зацікавити вже зараз - це недорога (ну, відносно звичайно) ігрова платформа G5 15 SE. І знову ж таки, вся ця краса зроблена на рішеннях від AMD, з начинкою до Ryzen 4800H з відео Radeon RX5600M. Матриця  Full HD на 15 дюймів Full HD може дотягувати до 144 Гц. Варіантів начинки буде немало - як по пам'яті, так і по комбінацій SDD-HDD. По дизайну - щось таке враження, що без Allienwar-ів не обійшлось. Хоча, чому б і ні… 

 


    Вишуканих бізнесменів та бізнесвуменш може зацікавити Latitude 9510. Трансформер на 15 дюймів з яскравою (400ніт) IPS FullHD матрицею матиме лінійку процессорів Intel Comet Lake U (10 покоління) і важитиме 1,45кг. А от чим насправді може похвалитись нова Широта - так це аккумулятором та часом автономної роботи. Буде доступна для топ-комплектацій версія на 88 в/г, що дасть можливість працювати годин так 30, та й базова на 52 ват/год теж не пасе задніх, не тільки завдяки об'єму, а й і за рахунок системи інтелектуального енергоспоживання. Для тих, хто не довіряє трансформерам буде версія в класичному варіанті корпусу. Також пізніше вийде версія з 5G.

 


       А увагу любителів зовсім вже мініатюрного топ-сегменту приверне преміум-модель Dell XPS 13 9300. Сказати що він гарний - це не сказати нічого. Майже безрамковий екран з співвідношенням сторін 16 на 10, процесори Intel Ice Lake (від i3 до i7), до 32гб оперативки та SSD до 2 гб - ну, це флагман, тут все саме найкраще. Будуть варіанти з різними дисплеями, як сенсорними так і ні. Як альтернатива всяким там “яблуковим” пафосним залізкам піде на всі сто.

 

ASUS.


Новинок від Asus чекають всі. Вони є на кожен гаманець, і у нас дуже користуються популярністю. Можна ділити на дві серії - геймерські (ROG й TUF Gaming) та цілком собі “цивільні”. 
Почнемо з ігрових.

 


        ASUS ROG Zephyrus G14 та G15 Refresh - ігрові модель з відеокартами Nvidia GeForce RTX 2060. І якщо друга це просто оновлення вже відомої і дуже популярної серед геймерів моделі, то G14 - цілком нова модель, і як для 14 дюймів дуже потужна. Але основна родзинка оновлених Зефірок - екран AniMe Matrix LED на задній кришці. 

 


      А от TUF Gaming A15 и TUF Gaming A17 речі трішки інші. Все це щастя побудоване на платформах AMD Ryzen 4000, ну ті, які Renoir, архітектура Zen 2. і знову ж таки на відяшках Nvidia (GeForce RTX 2060 або GTX 1660 Ti).15 та 17-ти дюймові моделі як це зараз модно мають екрани с частотою 144 Гц. А ще дуже хороші акумулятори, по 90 ват-год. Щось підказує що ця модель буде мати у нас певний успіх. 
Але ж не одними ігровими ноутбуками живе Asus. Є ще імідж-сегмент. 

 


      Новенький Сhromebook Flip C436 - ще один приклад ультратонкого ультра потужного ультра.. та всього ультрагарного що може зробити виробник. Intel Core від i3 до i7 10-го покоління. до 16 гіг памяті та до 512 гіг ссд. Хто скаже ОЙ мало - так вибачте, і ос не windows a chrome. Назва нічого не натякає? :-) Два кольори -Тransparent Silver (то сріблястий такий) та Aerogel White. Штука гарна! 

 


        Для традиціоналістів (тим що тільки windows, тільки хардкор) на СЕS 2020 Asus показали VivoBook 14 и VivoBook 15. Так так, це та сама няшка з ще одним сенсорним екраном на місці тачпаду. В принципі про начинку і говорити не варто - все як у всіх, десята генерація Інтеллу там все таке, наприкінці це вже навіть нудно перечислювати. Хіба що wi-fi 6-го покоління можна виділити. Але ця серія ноутбуків завжди була не про начиння а про дизайн та зручність. Хоча і з начинням все більш ніж норм.

 


         І мабуть остання цікавинка - це ультратонкий бізнес-класс ExpertBook B9450. Що всередині і так зрозуміло - таке як у всіх. А от вага у 14-дюймової машинки 870 грамм при товщині в 14,8 претендує на звання самого легкого у своєму розмірі. І дарма що відео вбудоване, зате працювати може десь так з добу. І знову ж таки - він така гарнюня в цьому магнієвому корпусі! 

Власне кажучи, це навіть не одни відсоток з того, що показали на СЕS 2020. Але це те що можливо за рік вже буде у нас. А ще те, що просто зацікавить нашого споживача і матиме якусь конвертацію у нашу європейську (а по факту ні) споживчу реальність.